JP Setcard - шаблон joomla Видео

 ЋИР     LAT      ENG

Радно вријеме са корисницима:

ПОНЕДЈЕЉАК – ПЕТАК:  

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(пауза 11:00 – 11:30)

СУБОТОМ:  08:00 – 12:00

Контакт:
Tel: +382 (0)31/321-900; 324-229
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Адреса: 

Трг Херцег Стјепана бр. 6 Херцег Нови

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

 • KORICA BOKA 40
 • 2020
 • 2020
 • Jasminka
 • Djecije
 • hn 56
 • Boka glasnik 1908 1909
 • БОКА 41 - позив ауторима и сарадницима
 • 18. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ" 2020.
 • БИЛТЕН 18. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ" 2020.
 • ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ
 • ИЗБОР ИЗ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ КЊИЖЕВНИХ ПРОГРАМА ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: промоције, изложбе, округли столови - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: Стара бокељска периодика, Стара и ријетка књига, Бока: зборник радова из науке, културе и умјетности 1-39

15. "МСК ТРГ ОД КЊИГЕ"

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

15. Међународни сајам књига Трг од књиге 2017.

Традиционална књижевна манифестација МСК Трг од књиге биће одржана 15. пут, у периоду 21-28. јул 2017. године у Херцег Новом. Организатори, Секретаријат за културу Општине Херцег Нови и Градска библиотека и читаоница Херцег Нови, под покровитељством Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови, и ове године осмислили су квалитетан и разноврстан програм. Током осам сајамских дана поштоваоци књижевности имаће могућност да на једном мјесту, Тргу Херцег Стјепана (Белависта), сагледају актуелну издавачку продукцију, обогате приватне колекције новим насловима и присуствују представљању књига различитих жанрова и тематике, уз квалитетан музичко-драмски пратећи програм.

Трг од књиге непоколебљиво истрајава у намјери да у времену убрзаног технолошког развоја, доколице и лаке забаве укаже на значај књиге и читања. У складу са својом мисијом да промовише истинске цивилизацијске вриједности, првенствено књигу, мото овогодишњег Сајма је мисао познатог писца, Љубивоја Ршумовића – Читање је живљење још једног живота. Читање пружа могућности путовања у друге свјетове, обиље нових сазнања и осјећање да смо, читајући, живјели још један живот, јер оно написано у књигама често је истинитије и од доживљеног. Ништа у тој мјери као читање, не оплемењује и не обогаћује духовни живот човјека.

Свечано отварање Трга од књиге посвећено је јубилеју, 170 година од објављивања 1. издања Горског Вијенца у Бечу, 1847. године. Имамо част да овогодишњи Сајам отвара проф. др Соња Томовић Шундић, бесједом Читање је живљење још једног живота. Након тога, проф. др Томовић Шундић одржаће предавање Његош – пјесник и мислилац. Плод њеног вишегодишњег истраживања Његошевог стваралаштва су више објављених студија (Његошево поетско богословљење, Његош - пјесник и мислилац, Његошева филозофија човјека), као и велики број стручних чланака у периодици. У рециталу Горски вијенац одломке ће читати глумци Дејан Ђоновић, Никола Тодоровић и Јована Тодоровић. Консултанткиња на припреми текстова је Вида Огњеновић, позната књижевница и редитељка. У читаоници Библиотеке биће постављена изложба Горски вијенац : репрезентативна издања, преводи и студије, која ће бити отворена до краја Сајма, 28. јула 2017. године.

Сходно концепцији Сајма, промовисаћемо добитнике награда у периоду између два Сајма. Своје романе представиће: Ивана Димић, Арзамас - НИН-ова награда, Зувдија Хоџић, Сви моји – Награда Мирослављево јеванђеље, Мирко Демић Ћутања из горе – Награда „Меша Селимовић“, а проф. др Јелена Пилиповић представиће књигу Ка лепоти : еротолошко читање Сапфине поезије, лауреата Награде „Никола Милошевић“ за најбољу књигу у области филозофије, естетике и теорије књижевности и умјетности у 2016. години.

О новом роману италијанског писца Клаудија Магриса, Обустављен поступак, говориће Гојко Божовић, уредник ИП Архипелаг, издавач овог наслова на српском језику. Проф. др Зоран Живковић представиће свој најновији роман Тумач фотографија, у издању Завода за уџбенике из Београда. Млади црногорски аутор, Никола Николић, представиће се херцегновској публици збирком прича Атакама у издању подгоричке Нове књиге, а Божидар Денда збирком поезије Једној успомени на Херцег Нови.

На Тргу од књиге заступљени су и наслови стручне и научне књиге. О књизи есеја Молитва осаме, говориће аутор, проф. др Ратко Божовић и Влатко Симуновић, књижевни критичар. Љубитељи седме умјетности уживаће у Разговорима о филму, аутора Марије Перовић, телевизијске и филмске редитељке. Фортификацијску архитектуру Боке Которске венецијанског периода (XV-XVIII), представиће аутор, проф. др Илија Лалошевић и проф. др Александар Чиликов. О сликарству Воја Станића и новообјављеној, двојезичној монографији Војо Станић : слике = paintings, издавача Ободско слово из Подгорице и Штампар Макарије из Београда, говориће др Зоран Живковић и Ратомир Павловић.

Квалитетан програм за најмлађе посјетиоце Сајма биће уприличен у уторак, 25. јула. У мултимедијалној презентацији књиге Доћи ћу из шуме чак учествује ауторка, Јелена Мартиновић Богојевић, а програм води Јелена Ђоновић. На Тргу од књиге се, традиционално, својим суграђанима представљају мали Новљани: ове године полазници Школе глуме Маска читаће поезију Душана Костића, балерине из Школе балета Александре Дејановић извешће балетску минијатуру Бока, док „Avenir“ представља сценску тачку Мали принц. На крају вечери, малишани ће уживати у веселој, али и поучној представи Сами у кући Позоришта Пан Театар из Београда.

Задње вечери, прије концерта херцегновске групе Boka Band, којим затварамо овогодишњи Сајам, трочлани Жири у саставу: проф. др Ратко Божовић, мр Ђорђе Малавразић и Воислав Булатовић додијелиће 4 плакете: Најљепша књига, Најбоља едиција, Издавачки подухват године и Најљепша дјечија књига.

Поред реномираних издавачких кућа из Црне Горе и окружења, на Тргу од књиге излажу и дистрибутери, антиквари и Библиотека за слијепе Црне Горе, укупно 35 излагача. Већина излаже самостално, а 5 излагача из Црне Горе своју продукцију предстaвља на штанду Удружења издавача и књижара Црне Горе. Организатор је, као и сваке године, за излагаче и ауторе са територије Боке Которске обезбиједио простор за излагање у оквиру штанда Бокељско издаваштво. На том штанду продаваће се и књиге која промовишемо, а чији издавачи нису присутни на Сајму.

Медијски спонзори су: Дан, Вечерње новости, Радио Херцег Нови, Радио Тиват, Радио Котор, РТВ Будва и Нови ТВ.

Радно вријеме Сајма је од 19.00 до 24.00 часова. Вечерњи програми почињу у 21.00 час, са изузетком програма за дјецу и представљања изложбе у читаоници Библиотеке, који почињу у 20.30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан.

ДОБРО ДОШЛИ НА 15. МСК ТРГ ОД КЊИГЕ.

 

ПРИЛОГ:

-          Програм МСК Трг од књиге 2017

-          Списак присутних издавача

Елекронска верзија Билтена МСК Трг од књиге 2017 биће објављена на веб страници Библиотеке почетком наредне седмице.

 

Препоручујемо

       logo 001logo