JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Radno vrijeme sa korisnicima:

PONEDELJAK – PETAK:

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(pauza 11:00 – 11:30)

SUBOTOM:  08:00 – 12:00

Kontakt:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Adresa:

Trg Herceg Stjepana br. 6 Herceg Novi

  

IZDAVAČKA DJELATNOST BIBLIOTEKE

 

 • Djecija nedelja 2023
 • 2023
 • 2023
 • KORICA BOKA 40
 • Naslovna 2022
 • TRG 2021
 • Jasminka
 • Djecije
 • hn 56
 • Boka glasnik 1908 1909
 • Дјечија недјеља у Библиотеци
 • 21. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ" - Билтен
 • 21. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ", 21-28. јул 2023.
 • БОКА 41 - Позив ауторима и сарадницима
 • 20. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • 19. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ
 • ИЗБОР ИЗ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ КЊИЖЕВНИХ ПРОГРАМА ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: промоције, изложбе, округли столови - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: Стара бокељска периодика, Стара и ријетка књига, Бока: зборник радова из науке, културе и умјетности 1-39

16. MSK "TRG OD KNJIGE"

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

16. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige 2018.

 

Pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, u ustaljenom terminu 21-28. jul, na Trgu Herceg Stjepana (Belavista), održaće se 16. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige 2018.

Organizatori Sajma su Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi. U slavu knjige, kao najveće duhovne vrijednosti i pouzdanog čuvara pamćenja svijeta, osmislili smo raznovrsne programe: književne, zavičajne, dječije, muzičke, pozorišne... U duhu misije Trga od knjige da ukazuje na značaj čitanja i knjige kao civilizacijskog dometa u odnosu na izazove savremenog društva, dokolice i lake zabave jeste moto Sajma Svijet knjiga je najljepši svijet koji je čovjek stvorio (Klarens Šepard Dej).

Na svečanom otvaranju Sajma u ime grada posjetioce će pozdraviti predsjednik Opštine Herceg Novi g. Stevan Katić, a prigodnom besjedom Sajam će otvoriti poznati norveški pisac Erlend Lu, dobitnik brojnih književnih nagrada, između ostalih nagrade Ministarstva kulture Norveške i Evropske nagrade mladih čitalaca, čiji su romani prevedeni na više od 20 svjetskih jezika. Povodom 140 godina od smrti, o književnom i političkom djelovanju Stefana Mitrova Ljubiše, govoriće akademik Radomir Ivanović. U poetsko – muzičkom kolažu, naslovljenom po stihu Miroslava Mike Antića, Da li sam svuda gdje su mi tragovi..., dramski umjetnik Vojislav Voja Brajović govoriće odlomke iz djela poznatih pjesnika i proznih autora, uz zvuke gitare prof. dr Uroša Dojčinovića.

Tokom Trga od knjige biće predstavljeni aktuelna djela lijepe književnosti koja su zavrijedila pažnju književne kritike i čitalačke publike: Erlenda Lua, Jicaka Bar Josefa, Vide Ognjenović, Dejana Atanackovića, Vladimira Pištala, Ranka Pavićevića, Milovana Vitezovića, Ružice Vasić i Borisa Jovanovića Kastela. O knjigama će govoriti: Jasna Novakov Sibinović, Gojko Božović, Zoran Hamović, prof. dr Mihajlo Pantić, Nenad Šaponja, Vida Ognjenović, dr Zoran Živković, Dragoljub Kojčić, Maja Simonović i Miraš Martinović.

Iz kategorije stručnih knjiga predstavićemo monografiju Otisak & znak autora Mileta Grozdanića, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Narodnog muzeja Crne Gore, o kojoj će govoriti prof. dr Ratko Božović i Voislav Bulatović. JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi predstaviće novi, 37. broj časopisa Boka: zbornik radova iz nauke kulture i umjetnosti, o kome će govoriti mr Zorica Čubrović, mr Đorđe Malavrazić i Nevenka Mitrović, urednik.

Program za najmlađe posjetioce Sajma biće upriličen u srijedu, 25. jula. U muzičkom dijelu programa svojim vršnjacima predstaviće se djeca iz Herceg Novog. Branko Stevanović, poznati dječiji pisac, kroz program Blago nama s knjigračkama predstaviće više segmenata svog stvaralaštva: slikovnice, pjesme i priče, namijenjene predškolcima i čitaocima mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Pozorište Pan teatar, za najmlađu publiku izvešće predstavu Mačak i Petao, adaptaciju istoimene pjesme Branka Ćopića, kojom su nastupili na Međunarodnom festivalu za djecu u Kini.

Zadnje večeri, prije koncerta kotorske ženske klape Incanto, kojim zatvaramo ovogodišnji Sajam, tročlani Žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće 4 plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Dječija knjiga godine.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i knjižari, distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno oko 50 izlagača. Većina izlaže samostalno, a 5 izlagača iz Crne Gore svoju produkciju predstaviće na štandu Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore. Organizator je, kao i svake godine, za autore i izdavače sa teritorije Boke Kotorske obezbijedio prostor za izlaganje u okviru štanda Bokeljsko izdavaštvo. Na tom štandu prodavaće se i knjige koje promovišemo, a čiji izdavači nijesu prisutni na Sajmu.

Posebno važan segment jeste prateći program Sajma okrugli sto Pronađeno u prevodu: književnost, prevođenje, izdavaštvo, koji će biti održan 23.07. (ponedjeljak) u Institutu „Dr Simo Milošević“ Igalo. Medijator na okruglom stolu je Gojko Božović, književnik i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag, a učestvuju pisci, prevodioci i urednici izdavačkih kuća: Erlend Lu, Jicak Bar Josef, Vida Ognjenović, Nikola Malović, Miraš Martinović, Radoš Kosović, Dušica Čvorić Stojanović, Biljana Isailović, Marija Krivokapić, Gojko Božović, Zoran Hamović, Nenad Šaponja i Jasna Novakov Sibinović.

Sponzor MSK Trg od knjige 2018. je Institut „Dr Simo Milošević“, a medijski sponzori: Večernje novosti Beograd, Dan Podgorica, Radio Herceg Novi, Radio Kotor, Radio Tivat, Novi TV i RTV Budva.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časa. Večernji programi počinju u 21.00 čas, sa izuzetkom programa za djecu, koji počinje u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.

 

DOBRO DOŠLI NA 16. MSK TRG OD KNJIGE

PRILOG:

-         Program MSK Trg od knjige 2018

-         Elekronska verzija Biltena MSK Trg od knjige 2018.

Preporučujemo

       logo 001logo