JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Радно вријеме са корисницима:

ПОНЕДЈЕЉАК – ПЕТАК:  

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(пауза 11:00 – 11:30)

СУБОТОМ:  08:00 – 12:00

Контакт:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Адреса: 

Трг Херцег Стјепана бр. 6 Херцег Нови

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

  • Plakat revizija 700x500
  • Treca strana 700x500
  • 2023
  • Ревизија књижног фонда у херцегновској библиотеци
  • Промоција књиге Пеце Поповића
  • 21. МСК "Трг од књиге"

16. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ" - изабрани лауреати

МСК ТРГ ОД КЊИГЕ 2018 - ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА

1. ПЛАКЕТА – ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ ГОДИНЕ – Издавачима Црногорска академија наука и умјетности, Подгорица и Народни музеј Црне Горе, Цетиње, за књигу Отисак & знак / Миле Грозданић.

У прочељу дјела Отисак & знак исписана је посвета: “Ову књигу посвећујем својим студентима ликовних умјетности и графичког дизајна, који су испунили мој живот.” Пошто је Миле Грозданић професор Факултета ликовних умјетности у Београду и на Цетињу, који је оставио неизбрисив траг у формирању генерација, ова посвета говори о томе колико он процес наставе схвата као двосмерну људску комуникацију и узајамно духовно прожимање. Сопствени ликовни и графички таленат Миле Грозданић је исказао великим бројем запажених изложби, а огромно знање и дар његовог саопштавања у систематизованом и маштовитом облику монографијама изузетне вриједности. После дјела Пут до књиге, окренутог књизи, долази, ето, монографија Отисак и знак, посвећена новинском медију, што нам открива већ насловна ријеч отисак, која садржи у себи тисак, друго име за штампу. Ово капитално дјело, остварено уз подршку издавача елитних публикација, Црногорске академије наука и умјетности и Народног музеја на Цетињу, укључује репродукције огромног броја домаћих и свјетских тисканица, од којих су најстарије настале у скромним условима мануфактурног рада, а савремене на подлози нарастајуће и непредвидиве рачунарске технологије. Међутим, Милетов инструктивни текст и мајсторску монтажу илустрација води дух, а не технологија. Ријеч је о умјетнику слова и словесности, који својим читаоцима представља на страницама ове обимне и сложене књиге, не само оно што могу најновија машинска достигнућа, него и оно што може ослобођени ум у времену често заробљених и злоупотребљених новина. Миле Грозданић нам враћа повјерење у истинске могућности овог медија, који има сјајна поглавља историје и још увијек изгледну будућност.

2. ПЛАКЕТА – НАЈБОЉА ЕДИЦИЈА – Издавачкој кући Архипелаг, Београд за Едицију Златно руно.

Златно руно је најпрепознатљивија едиција издавачка куће Архипелаг, покренута прије једанаест година. До сада је у њој представљено више од 200 књига савремене прозе, прије свега романа и приповјетке. То је строг и репрезентативан избор врхунских дјела савремене српске и свјетске књижевности, који читаоци доживљавају као поуздану препоруку. Концепт едиције Златно руно састоји се, с једне стране, у пажљивом одабиру књига најбољих савремених писаца, док је, с друге стране, ријеч о истраживачком профилу, будући да је едиција отворена, кад је ријеч о страним остварењима, не само за највеће свјетске језике већ и за нова дјела настала на такозваним “малим језицима” и у културама из којих се рјеђе преводи. Између два међународна сајма књига “Трг од књиге” у Херцег Новом, у едицији су објављени нови романи Људмиле Улицке, Давида Гросмана, Хавијера Серкаса, Клаудија Магриса, Нине Јаргеков, Барби Марковић, Јелене Ленголд, Срђана Тешина и Виде Огњеновић. Имајући у виду квалитет ових дјела и цјелокупне досадашње продукције, жири Златном руну додјељује Плакету за најбољу едицију.

3. ПЛАКЕТА – НАЈЉЕПША КЊИГА – Издавачу ЦИД, Подгорица за књигу Биљежница / Петар II Петровић Његош  

На овогодишњем Тргу од књиге, у свеколиком визуелном шаренилу, на посебан начин се издвојила Биљежница Петра II Петровића Његоша. Књига је објављена у оквиру библиотеке “Посебна издања”, подгоричког издавача ЦИД. Ликовно рјешење корице потписује Миле Грозданић, технички уредник је Дарко Манојловић, а компјутерски је обраду урадио Давор Палчић.

Снажан контраст црног и златног, те дискретно утиснут Његошев рукопис, који наглашава текстуру пресвлаке, потврђују чињеницу да привлачност, врло често, не лежи у визуелној агресивности. Минималистички приступ, уз класичне штампарске украсе, попут златотиска и блиндрука, изњедрили су елегантно рјешење, које привлачи већ на први поглед својом различитошћу. Ријеч је о књизи која је промишљеном опремом, на прелазу између двије технолошке ере, можда и намјерно, уобличена као омаж оном умногоме заборављеном класичном, занатски беспријекорном приступу у обликовању писаног текста. Од корице, преко упадљивог форзеца, стиже се до пажљиво изабраног папира, те добро одмјереног слога, читљивог и ненаметљивог. Технички је ријеч о доиста вриједном издању, у којем је графички незахвалан посао – презентација фототипије оригинала, те његов препис, у коначном резултирао озбиљним тродимензионалним умјетничким дјелом, што књига, у крајњој линији, и треба да буде.

Жири није имао ниједног тренутка дилему да се овој књизи додијели признање као најљепшој књизи 16. херцегновског Трга од књиге.

4. ПЛАКЕТА – ДЈЕЧИЈА КЊИГА ГОДИНЕ – Издавачкој кући Лагуна, Београд, за књигу Ја сам Акико / Стефан Митић.

Акико је поетски роман Стефана Митића, који је за ову прилику своје презиме преметнуо у Тићми, како би и тај елеменат изокренуо, прилагођавајући га изокренутом свијету дјевојчице јапанског имена. Слично стаблу баобаба, које изгледа, бар за маштовит поглед, као да крошњом ураста у земљу, а коријењем се обраћа небу, свијет мале Акико је испуњен наглавце постављеним начинима виђења ствари, парадоксима, играма ријечи и реализованим метафорама. Зато није чудновато што овај роман о дјевојчици која не воли границе почиње тачком, а завршава се без ње, отвореном бејлином. Млади Стефан Митић показао је велики дар да ствара за дјецу, а да се приликом читања његовог штива сви читаоци, било које генерације, осјећају тангираним и укљученим. Он пише духовито, и истовремено топло и лирски, саздајући новог Малог принца и савремену бајковиту причу, пуну необичности и опојних чуда.

Жири је радио у саставу: мр Ђорђе Малавразић - предсједник, проф. др Ратко Божовић - члан и Воислав Булатовић - члан.

           

           

Препоручујемо

       logo 001logo