JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Радно вријеме са корисницима:

ПОНЕДЈЕЉАК – ПЕТАК:  

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(пауза 11:00 – 11:30)

СУБОТОМ:  08:00 – 12:00

Контакт:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Адреса: 

Трг Херцег Стјепана бр. 6 Херцег Нови

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

 • Djecija nedelja 2021
 • KORICA BOKA 40
 • TRG 2021
 • Jasminka
 • Djecije
 • hn 56
 • Boka glasnik 1908 1909
 • ДЈЕЧИЈА НЕДЕЉА У БИБЛИОТЕЦИ
 • БОКА 40
 • 19. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ
 • ИЗБОР ИЗ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ КЊИЖЕВНИХ ПРОГРАМА ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: промоције, изложбе, округли столови - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: Стара бокељска периодика, Стара и ријетка књига, Бока: зборник радова из науке, културе и умјетности 1-39

17. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ" 2019.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

„Читај и тачка.“ Вида Огњеновић

      У календару културних дешавања Херцег Новог, термин 21-28. јул, резервисан је за Међународни сајам књига Трг од књиге. Од 2002. године, у оквиру ове престижне културне манифестације, своју продукцију излагало је, редовно или повремено, више од 200 издавача, организовано је више од 400 културних програма, са више стотина учесника: писаца, књижевних критичара, преводилаца, уредника и директора реномираних издавачких кућа из Црне Горе и окружења, научника, духовника, глумаца, музичара..., па је Трг Херцег Стјепана постао препознатљив и као Трг од књиге.

      Читај и тачка (Вида Огњеновић), наша порука посјетиоцима 17. МСК Трг од књиге, недвосмислено позива на читање, јер „постоји и већи гријех од спаљивања књига, а то је не читати књиге“.

     Поштујући утврђену концепцију, осмислили смо представљања актуелних издања, награђених књига из лијепе књижевности и науке, дјела која су обиљежила издавачку продукцију између два Сајма, програме намијењене дјеци, поетско-музичке и програме завичајних аутора као и квалитетне музичке садржаје.

     У недјељу (21. јул) након поздравне ријечи предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића, 17. МСК Трг од књиге отвориће Роман Сенчин, један од најзначајнијих савремених руских писаца, чија су дјела преведена на више страних језика, а роман Подручје за потапање, у издању београдског Архипелага и у преводу Радмиле Мечанин, за који је добио најважније руско признање за књижевност „Велика књига“, представиће друге сајамске вечери.

      У програму свечаног отварања представљамо Stand down show, добитника Златне колајне за најбољу представу на Међународном фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну и Награде за иновативност и сценску игру. Поезију говори драмски умјетник Небојша Миловановић, а учествују пијаниста Александар Милетић и Дубравка Милетић, вокал.

        Херцегновска публика упознаће чешког писца, пјесника и преводиоца Марека Томана. Представићемо роман Похвала опортунизму, издање ИК Clio, у преводу Тихане Хамовић, за који је аутор добио награду „Чешког књижевног фонда“.

       Амир Ор, израелски пјесник, есејиста, уредник и преводилац, аутор једанаест књига поезије, и великог броја есеја о поезији, класичној култури и упоредној религији, чије пјесме су преведене на више од четрдесет језика, добитник бројних награда: Премијерова, Бернштајнова, Фулбрајтова, „Стефан Митров Љубиша... представиће књигу поезије Реци и ја ћу бити, коју је објавила ИК Архипелаг, у преводу Виде Огњеновић.

       У знак поштовања према изузетном човјеку који је „уливао вјеру у моћ културе коју је својом личношћу оличавао“, и у „опустошени простор наше духовности уносио оно што је људима недостајало: повјерење, вјеру, знање и могућност да сазнају како да на најбољи начин себи помогну“, приредићемо омаж – Академику Владети Јеротићу у част. Имали смо задовољство да истакнути неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита и академик САНУ више пута говори у херцегновској библиотеци, а 2014. године надахнутом бесједом отворио је МСК Трг од књиге. О академику Јеротићу говориће проф. др Драган Симеуновић и Желидраг Никчевић, модератор.

       Роман Помор и страх, вишеструко награђиваног књижевника, писца радио драма и филмских сценарија, Вулета Журића представиће Мухарем Баздуљ, писац, новинар и преводилац.

     О књизи поезије Мапа Гојка Божовића, пјесника, књижевног критичара, есејисте, оснивача и главног уредника ИК Архипелаг и Београдског фестивала европске књижевности, потпредсједника Српског ПЕН центра, добитника бројних награда, чије су књиге преведене на више језика, говориће Тамара Крстић, књижевна критичарка и новинарка.

        У програм Сајма уврштене су студије проф. др Мила Ломпара, проф. др Соње Томовић Шундић и др Зорана Живковића.

            Црњански - биографија једног осећања, добитник Награде за издавачки подухват Београдског сајма књига 2018, проф. др Мила Ломпара, историчара књижевности, филозофа, редовног професора на београдском Филолошком факултету, предсједника Задужбине Милош Црњански, аутора бројних научних студија и добитника престижних награда „у фокус истраживања поставља положај Црњанског у српској култури, могуће паралеле са Андрићем и Крлежом... и освјетљава вријеме у коме је живио“.

            Његошев доживљај љепоте, у издању Црногорске академије наука и умјетности, тема је предавања које ће одржати проф. др Соња Томовић Шундић, филозоф, естетичар, антрополог, редовни професор Универзитета Црне Горе, аутор бројних студија и радова у научним публикацијама.

              Медитерански светионик, аутора др Зорана Живковића, у издању Матице српске - Друштво пријатеља у Црној Гори представиће мр Ђорђе Малавразић.

          Новинар и публициста Синиша Луковић аутор је књиге Људи и бродови, коју је издала херцегновска ИК Књижара Со. О књизи ће говорити аутор и Никола Маловић, уредник издања.

         О новом роману Љубав и лажи или Кућа од картона мр Оливере Доклестић, у издању ИК Унирекс говориће др Андријана Николић.

           Цјеловечерњи програм 26. јула (петак) посвећујемо дјеци. Позориште Пан театар из Београда изводи представу Анин свет снова, која дјецу на лијеп и занимљив начин поучава да вреднују чистоту срца, добронамјерност и великодушност. Вишеструко награђивани дјечији писац, Гордана Тимотијевић, у програму У шарену шару ко уме да гледа и све што је сиво шарено изгледа, на маштовит и креативан начин, кроз интеракцију са дјецом, представиће одломке из своје четири књиге: Седмо краљевство, О ажду и бостану, Свракин сат, Сличице.

           У читаоници Библиотеке (23. јул) у 11.00 часова приређујемо Округли сто на тему Књижевна критика између књижевности и маркетинга. Гојко Божовић, медијатор Округлог стола, о значају књижевне критике каже: Друштво без високе културе и квалитетне књижевности нити је стабилно, нити има постојану слику вредности, нити добре примере и стандарде. Маргинализација културе угрозила је критички потенцијал друштва. Отуда се модерним друштвима све више управља, политика постаје менаџмент, а у друштвима се све мање разговара. На Округлом столу своје ставове сучелиће: Роман Сенчин, Амир Ор, Марек Томан, Вида Огњеновић, Тамара Крстић, Зоран Хамовић, Мухарем Баздуљ, Желидраг Никчевић, Божена Јелушић, Никола Маловић и Оливера Доклестић.

         На Сајму излаже више од 60 издавачких кућа, самостално, у оквиру Удружења издавача и књижара Црне Горе и на штанду Бокељско издаваштво, чија продукција вјерујемо, представља широк избор наслова из лијепе књижевности и науке, који ће задовољити различита интересовања и захтјеве читалачке публике.

           У музичком интермецу сваке вечери наступиће млади музичари и соло пјевачи из Херцег Новог. Учествују: Линда Познановић (клавир), Ђуро Познановић (клавир), Александар Бубања (гитара), Стеван Томашевић (глас), Николина Пушара (сопран), Игор Новак (виолончело) и Босиљка Кулишић Чавић (хармоника).

         Сајам ће бити свечано затворен концертом вокално – инструменталног састава професионалних и образованих музичара La Rosa, препознатљивом по богатом и разноврсном репертоару, који сеже од класичне музике, преко аргетинског танга до евергрина и поп музике.

           На свечаном затварању Сајма, 28. јула, биће додијељене плакете издавачима – за Издавачки подухват године, Најљепшу књигу, Најбољу едицију и Најљепшу дјечију књигу.

         Програм МСК Трг од књиге 2019 конципирали смо са циљем да на прави начин остваримо мисију библиотечке струке, промовишемо читање, утичемо на формирање вриједносних критеријума и читалачког укуса, подстичемо стицање културних навика, како би Трг од књиге био мјесто незаборавног сусрета писца, читаоца и издавача.

          МСК Трг од књиге 2019 биће реализован у организацији ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови и градског Секретаријата за културу и образовање, а под покровитељством Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови. Сајам су финанијски подржали: Институт „Др Симо Милошевић“ Игало, ДОО Водовод и канализација Херцег Нови, ДОО Чистоћа Херцег Нови, Хотел Play Игало, а медијски спонзори су: Нови ТВ, РТВ Будва, Дан Подгорица, Вечерње новости Београд, Радио Херцег Нови, Радио Тиват и Радио Котор.

           Радно вријеме Сајма је од 19.00 до 24.00 часа. Вечерњи програми почињу у 21.00 час, са изузетком дјечијег програма (26. Јул, петак) са почетком у 20.30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан.

ДОБРО ДОШЛИ НА 17. МСК Трг од књиге 2019!

           

           

Препоручујемо

       logo 001logo