14. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ 2016"

У Старом граду, у препознатљивом амбијенту Трга Белависта, одржаће се 14. Међународни сајам књига Трг од књиге 2016. године. Под покровитељством Општине Херцег  Нови и Туристичке организације Херцег Нови, Сајам организују Секретаријат за културу Општине Херцег Нови и Градска библиотека и читаоница Херцег Нови. У славу књиге, као највеће духовне вриједности и поузданог чувара памћења свијета, Белависта ће у периоду 21-28. јул бити мјесто сусрета писаца, читалаца и издавача.

Слоган овогодишњег Сајма, мисао аргентинског писца Хорхе Луис Борхеса Нека се други хвале књигама које су написали. Ја се хвалим књигама које сам прочитао, вјерујемо да ће на најбољи начин подсјетити посјетиоце на значај који књига и читање имају у животу човјека.

Поштујући утврђену концепцију Трга од књиге и ове године херцегновској публици представљамо: актуелне наслове лијепе књижевности и науке, књижевности за дјецу, дјела са завичајном тематиком, позоришне представе за дјецу и одрасле, поетско-музички програм..., а у дневном термину заинтересовани издавачи имаће прилику да јавност упознају са својом актуелном издавачком продукцијом.

Више од четрдесет издавача из земље и региона представиће нова издања у оквиру продајно-изложбеног дијела Сајма, а аутори и издавачи из Боке Которске, као и претходних година, имаће могућност да изложе и продају своја издања на штанду Бокељско издаваштво. Вјерујемо да ће и пасионирани читаоци и власници богатих приватних књижних колекција на Тргу од књиге пронаћи књигу за себе.

Част да отвори 14. Трг од књиге има наша уважена гошћа, позната књижевница и редитељ, Вида Огњеновић. За свој богати редитељски и књижевни опус добила је бројна признања и награде, а дјела су јој преведена на више страних језика. Редовни је професор Академије уметности у Новом Саду, предсједница је Српског ПЕН-а, а од септембра 2012. почасна потпредседница Међународног ПЕН конгреса.Оснивач је и умјетнички руководилац Тврђава Театра.

Поводом значајног јубилеја који се ове године обиљежава у цијелом свијету, 400 година од смрти Вилијама Шекспира, проф. др Зорица Бечановић Николић одржаће предавање Шта је Шекспир нама, или ми њему? У програму отварања представљамо и монодраму Ирфана Менсура Глумац, кажи нешто смешно, у продукцији Yugo Artиз Београда.

Друго сајамско вече отвара програм посвећен Витомиру Виту Николићу у којем ће публика уживати у његовој поезији, коју ће говорити глумац Дејан Ђоновић. Ново издање Николићеве збирке Посљедња пјесма објавила је Нова књига из Подгорице.

Издавачка кућа Архипелаг представља роман Фениксов синдром Алексеја Слаповског, београдски Завод за уџбенике Теорију културе проф. др Ђура Шушњића, а Паидеиа Изабрана дела Филипа Рота.

Посебно задовољство јесте гостовање писца из Португала, Руи Зинка, чији је  роман Уграђивање страха, у преводу Христине Васић Томше, објавила издавачка кућа Clioиз Београда.

Промоција књижевног опуса Владимира Пиштала планирана је за 23. јул. Роман Парк Логовској, кандидат у најужем избору за НИН-ову награду, представиће аутор Дана Тодоровић.

Према утврђеној програмској шеми заступљени су и наслови из области научне литературе. Академик Радомир В. Ивановић говориће о књижевним великанима, у програму посвећеном његовој књизи Стваралачки узори и изазови (Његош, Андрић, Лалић). Катарина Митровић покушаће да нам приближи један период из историје ових простора, представљањем своје књиге Бенедиктинци на подручју Барске надбискупије и Которске бискупије (9. стољеће – 1571).

Kњигу посвећену Његошу, Другога сунца луче,представља Мираш Мартиновић, а Власта Мандић Ботунаде, сликовити приказ живота у Котору.

Као и свих претходних година, једно вече на Тргу од књиге резервисано је за дјецу. У недјељу, 24. јула, планирана су три програма. Дјеца ће имати прилику да се друже са пјесником Велимиром Ралевићем и његовом књигом Словне играрије за млађе и старије. Најмлађи Новљани упознаће посјетиоце са својим омиљеним књижевним јунацима програмом Мали новски књигољупци, у реализацији Градске библиотеке и читаонице Херцег Нови, који води библиотекар Јелена Ђоновић, а учесници су полазници дјечијих програма у Библиотеци. Малишани ће на крају програма уживати у представи Хајде да се играмо дјечијег позоришта Пан театар из Београда. У овом малом мјузиклу, компонованом на књижевном предлошку поезије чика Јове Змаја, публика учи заједно са јунацима.

О писцима и књигама говориће: Благота Ераковић, мр Влатко Симуновић, Петар Живадиновић, Јелена Стакић, Ненад Шапоња, мр Ђорђе Малавразић, Јелена Ђоновић, проф. др Синиша Јелушић, Маријан Миљић, Витка Вујновић, Гојко Божовић, Иванка Јелић, др Васиљ Јововић, др Драгољуб Којичић, др Зоран Живковић и Никола Маловић.

У музичком интермецу класичне музике учествују млади музичари из Херцег Новог, Никшића и Котора.

На затварању Сајма, 28. јула, биће додијељене плакете издавачима – за Најљепшу књигу, за Најбољу едицију, за Издавачки подухват године и Најљепшу дјечију књигу. Овогодишњи програм завршавамо бокељском музиком, концертом женске клапе Бисернице Боке.

Програме смо осмислили за различите категорије посјетилаца, како би на ненаметљив начин указали на важност читања и књиге као темељне цивилизацијске  вриједности.

У духу слогана Сајма, похвалимо се овог љета књигама које смо прочитали.

Покровитељи Трга од књиге су Општина Херцег Нови и Туристичка организација Херцег Нови, спонзор  Институт Др Симо Милошевић – Игало, а медијски спонзори: Дан, Побједа, Вечерње новости, Радио Херцег Нови, Радио Тиват, Радио Котор, Радио Д, РТВ Будва и Нови ТВ.

Радно вријеме Сајма је од 19.00 до 00.00 часова. Вечерњи програми почињу у 21.00 час, са изузетком дјечијих програма који почињу у 20.30 часова.

ДОБРОДОШЛИ НА 14. МСК ТРГ ОД КЊИГЕ.