JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Радно вријеме са корисницима:

ПОНЕДЈЕЉАК – ПЕТАК:  

08:00 – 14:00 и 17:00 – 20:00

(пауза 11:00 – 11:30)

СУБОТОМ:  08:00 – 12:00

Контакт:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Адреса: 

Трг Херцег Стјепана бр. 6 Херцег Нови

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

 • KORICA BOKA 40
 • Naslovna 2022
 • TRG 2021
 • Jasminka
 • Djecije
 • hn 56
 • Boka glasnik 1908 1909
 • БОКА 41 - Позив ауторима и сарадницима
 • 20. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • 19. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ
 • ИЗБОР ИЗ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ КЊИЖЕВНИХ ПРОГРАМА ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: промоције, изложбе, округли столови - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: Стара бокељска периодика, Стара и ријетка књига, Бока: зборник радова из науке, културе и умјетности 1-39

16. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

16. Међународни сајам књига Трг од књиге 2018.

 

Под покровитељством Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови, у устаљеном термину 21-28. јул, на Тргу Херцег Стјепана (Белависта), одржаће се 16. Међународни сајам књига Трг од књиге 2018.

Организатори Сајма су Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови. У славу књиге, као највеће духовне вриједности и поузданог чувара памћења свијета, осмислили смо разноврсне програме: књижевне, завичајне, дјечије, музичке, позоришне... У духу мисије Трга од књиге да указује на значај читања и књиге као цивилизацијског домета у односу на изазове савременог друштва, доколице и лаке забаве јесте мото Сајма Свијет књига је најљепши свијет који је човјек створио (Кларенс Шепард Деј).

На свечаном отварању Сајма у име града посјетиоце ће поздравити предсједник Општине Херцег Нови г. Стеван Катић, а пригодном бесједом Сајам ће отворити познати норвешки писац Ерленд Лу, добитник бројних књижевних награда, између осталих награде Министарства културе Норвешке и Европске награде младих читалаца, чији су романи преведени на више од 20 свјетских језика. Поводом 140 година од смрти, о књижевном и политичком дјеловању Стефана Митрова Љубише, говориће академик Радомир Ивановић. У поетско – музичком колажу, насловљеном по стиху Мирослава Мике Антића, Да ли сам свуда гдје су ми трагови..., драмски умјетник Војислав Воја Брајовић говориће одломке из дјела познатих пјесника и прозних аутора, уз звуке гитаре проф. др Уроша Дојчиновића.

Током Трга од књиге биће представљени актуелна дјела лијепе књижевности која су завриједила пажњу књижевне критике и читалачке публике: Ерленда Луа, Јицака Бар Јосефа, Виде Огњеновић, Дејана Атанацковића, Владимира Пиштала, Ранка Павићевића, Милована Витезовића, Ружице Васић и Бориса Јовановића Кастела. О књигама ће говорити: Јасна Новаков Сибиновић, Гојко Божовић, Зоран Хамовић, проф. др Михајло Пантић, Ненад Шапоња, Вида Огњеновић, др Зоран Живковић, Драгољуб Којчић, Маја Симоновић и Мираш Мартиновић.

Из категорије стручних књига представићемо монографију Отисак & знак аутора Милета Грозданића, у издању Црногорске академије наука и умјетности и Народног музеја Црне Горе, о којој ће говорити проф. др Ратко Божовић и Воислав Булатовић. ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови представиће нови, 37. број часописа Бока: зборник радова из науке културе и умјетности, о коме ће говорити мр Зорица Чубровић, мр Ђорђе Малавразић и Невенка Митровић, уредник.

Програм за најмлађе посјетиоце Сајма биће уприличен у сриједу, 25. јула. У музичком дијелу програма својим вршњацима представиће се дјеца из Херцег Новог. Бранко Стевановић, познати дјечији писац, кроз програм Благо нама с књиграчкама представиће више сегмената свог стваралаштва: сликовнице, пјесме и приче, намијењене предшколцима и читаоцима млађег основношколског узраста. Позориште Пан театар, за најмлађу публику извешће представу Мачак и Петао, адаптацију истоимене пјесме Бранка Ћопића, којом су наступили на Међународном фестивалу за дјецу у Кини.

Задње вечери, прије концерта которске женске клапе Incanto, којим затварамо овогодишњи Сајам, трочлани Жири у саставу: проф. др Ратко Божовић, мр Ђорђе Малавразић и Воислав Булатовић додијелиће 4 плакете: Најљепша књига, Најбоља едиција, Издавачки подухват године и Дјечија књига године.

Поред реномираних издавачких кућа из Црне Горе и окружења, на Тргу од књиге излажу и књижари, дистрибутери, антиквари и Библиотека за слијепе Црне Горе, укупно око 50 излагача. Већина излаже самостално, а 5 излагача из Црне Горе своју продукцију предстaвиће на штанду Удружења издавача и књижара Црне Горе. Организатор је, као и сваке године, за ауторе и издаваче са територије Боке Которске обезбиједио простор за излагање у оквиру штанда Бокељско издаваштво. На том штанду продаваће се и књиге које промовишемо, а чији издавачи нијесу присутни на Сајму.

Посебно важан сегмент јесте пратећи програм Сајма округли сто Пронађено у преводу: књижевност, превођење, издаваштво, који ће бити одржан 23.07. (понедјељак) у Институту „Др Симо Милошевић“ Игало. Медијатор на округлом столу је Гојко Божовић, књижевник и главни уредник издавачке куће Архипелаг, а учествују писци, преводиоци и уредници издавачких кућа: Ерленд Лу, Јицак Бар Јосеф, Вида Огњеновић, Никола Маловић, Мираш Мартиновић, Радош Косовић, Душица Чворић Стојановић, Биљана Исаиловић, Марија Кривокапић, Гојко Божовић, Зоран Хамовић, Ненад Шапоња и Јасна Новаков Сибиновић.

Спонзор МСК Трг од књиге 2018. је Институт „Др Симо Милошевић“, а медијски спонзори: Вечерње новости Београд, Дан Подгорица, Радио Херцег Нови, Радио Котор, Радио Тиват, Нови ТВ и РТВ Будва.

Радно вријеме Сајма је од 19.00 до 24.00 часа. Вечерњи програми почињу у 21.00 час, са изузетком програма за дјецу, који почиње у 20.30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан.

 

ДОБРО ДОШЛИ НА 16. МСК ТРГ ОД КЊИГЕ

ПРИЛОГ:

-          Програм МСК Трг од књиге 2018

-          Елекронска верзија Билтена МСК Трг од књиге 2018.

Препоручујемо

       logo 001logo