JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Радно вријеме са корисницима:

ПОНЕДЈЕЉАК – ПЕТАК:  

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(пауза 11:00 – 11:30)

СУБОТОМ:  08:00 – 12:00

Контакт:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Адреса: 

Трг Херцег Стјепана бр. 6 Херцег Нови

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

 • Djecija nedelja 2021
 • KORICA BOKA 40
 • TRG 2021
 • Jasminka
 • Djecije
 • hn 56
 • Boka glasnik 1908 1909
 • ДЈЕЧИЈА НЕДЕЉА У БИБЛИОТЕЦИ
 • БОКА 40
 • 19. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ
 • ИЗБОР ИЗ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ КЊИЖЕВНИХ ПРОГРАМА ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: промоције, изложбе, округли столови - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: Стара бокељска периодика, Стара и ријетка књига, Бока: зборник радова из науке, културе и умјетности 1-39

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - 19. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"

      У складу са актуелним епидемиолошком мјерама, под покровитељством Општине Херцег Нови, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови организују 19. МСК Трг од књиге 2021, у термину 21-28. јул 2021. године. У складу са тренутним могућностима, осмишљен је квалитетан и разноврстан програм. Током осам сајамских вечери поштоваоци књижевности имаће могућност да на једном мјесту, Тргу Херцег Стјепана (Белависта), сагледају актуелну издавачку продукцију, обогате приватне колекције новим насловима и присуствују представљању књига различитих жанрова и тематике, уз квалитетан пратећи музички програм.

     Трг од књиге непоколебљиво истрајава у намјери да укаже на значај књиге и читања, па је и мото овогодишњег Сајма мисао руског и свјетског књижевног великана, Ф.М. Достојевског – Престати читати књиге, значи престати мислити. Читање пружа могућности путовања у друге свјетове, обиље нових сазнања и осјећање да смо, читајући, живјели још један живот.

   Прве вечери, након поздравне ријечи Предсједника Општине Херцег Нови, г. Стевана Катића, Сајам ће отворити Желидраг Никчевић, пјесник и књижевни критичар, бесједом Поздрав Андрићевом граду из Андрићграда. Књижевни програм на отварању биће посвећен јубилеју – 200 година од рођења Ф.М. Достојевског. О Достојевском и својој књизи Зли дуси у визији Достојевског, говориће проф. др Соња Томовић Шундић.

     Значајан простор на овогодишњем Тргу од књиге добиће издања из Боке Которске. Поред традиционалне промоције 40. броја реномираног часописа Бока: зборника радова из науке, културе и умјетности, имаћемо прилику да упознамо Боку из угла Милоша Црњанског преко књиге Бока Которска: И коментари, чији је издавач Књижара Со, да би се на крају Сајма подсјетили великог човјека и духовника оца Мома Кривокапића кроз књигу Отац Момо.

     Квалитетан програм за најмлађе посјетиоце Сајма биће уприличен у недјељу, 25. јула. Након уводне музичке тачке Креативног центра Авенир из Херцег Новог, малишанима ће се представити Жарко Вучинић са књигом Дјевојчица Тара и чаробно дрво. Он је за ову књигу добио престижну регионалну награду Мали принц и први је дјечији писац из Црне Горе коме је то пошло за руком.

     Посебно ће ове године уживати љубитељи поезије, јер ће имати прилику да чују оба лауреата престижне Змајеве награде. Новској публици ће се 27. јула представити Саша Радојчић са збирком пјесама То мора да сам такође ја и Радомир Уљаревић са књигом пјесама Пепео. Медијатор програма ће бити Гојко Божовић, књижевни критичар и уредник ИК Архипелаг.

     Тамна пучина проф. др Драгана Стојановића је роман за који је аутор добио Награду Бескрајни плави круг Матице српске, а био је и у најужем избору за Награду Меша Селимовић. Роман Тамна пучина je наставак Стојановићеве књиге новела Ћерка шпанског борца награђене Андрићевом наградом.

     На овогодишњем Тргу од књиге публици ће се представити и Милана Бабић са књигом Српско питање на прелому епоха. Ово студија је плод десетогодишњег рада ауторке, а издавач је ИК Бесједа из Бања Луке.

     На крају Сајма ће се традиционално додијелити награде: Најљепша књига, Најбоља едиција, Издавачки подухват године и Најљепша дјечија књига.

     Око тридесет издавача из земље и региона представиће нова издања у оквиру продајно-изложбеног дијела Сајма, а аутори и издавачи из Боке Которске, као и претходних година, имаће могућност да изложе и продају своја издања на штанду Бокељско издаваштво. Вјерујемо да ће и пасионирани читаоци и власници богатих приватних књижних колекција на Тргу од књиге пронаћи књигу за себе.

     Спонзори Сајма су: Институт Др Симо Милошевић Игало, РТВ Херцег Нови и дневне новине Дан.

     Радно вријеме Сајма је од 19.00 до 24.00 часова. Вечерњи програми почињу у 21.00 час, са изузетком програма за дјецу који почињу у 20.30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан, али уз ограничен број посјетилаца и поштовање актуелних епидемиолошких мјера.

ДОБРО ДОШЛИ НА 19. МСК ТРГ ОД КЊИГЕ

Препоручујемо

       logo 001logo