JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Радно вријеме са корисницима:

ПОНЕДЈЕЉАК – ПЕТАК:  

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(пауза 11:00 – 11:30)

СУБОТОМ:  08:00 – 12:00

Контакт:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Адреса: 

Трг Херцег Стјепана бр. 6 Херцег Нови

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

  • Boka 41
  • Boka 41
  • 2023
  • БОКА 42 - Позив ауторима и сарадницима
  • БОКА 41 У НОВОМ ДИЗАЈНУ
  • 21. МСК "Трг од књиге"

ОД СУБОТЕ ДО СУБОТЕ

„Крајеви се потроше, почеци увек трају.

Почетак – ето шта је на крају!“

Душко Радовић

 

У оквиру својих редовних програма за дјецу суботом, чији је континуитет био нарушен за вријеме епидемије вируса Ковид-19, ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови је, у периоду од средине фебруара до краја маја текуће године, реализовала по 11 традиционалних радионица за своје најмлађе кориснике, Игром до књиге, за дјецу од 5 до 8 година, и Читам, маштам, стварам..., за дjецу од 8 до 12 година, у терминима од 10 и 11 сати. Сви програми одржани су Читаоници, у складу са важећим епидемиолошким мјерама, а новина у односу на програме претходних година јесте то што су програми најављивани појединачно током средине радне седмице на Фејсбук страници Библиотеке, као и што су се за програме дјеца пријављивала преко странице Библиотеке или преко службеног броја телефона Библиотеке, будући да је максималан број полазника радионица био ограничен.

ИГРОМ ДО КЊИГЕ

Наиме, Библиотека је 19. фебруара, започела нову сезону редовних дјечјих програма изложбом дјечјих радова која је трајала до 29. фебруара. У духу светковина поводом Празника мимозе, библиотекарке које су ове сезоне и водиле све дјечје програме – Јелена Ђоновић, уредница дјечијих програма, и Бојана Вучуровић, библиотекар-приправник, посјетиле су одјељења II-1 и III-3 ОШ „Милан Вуковић“, којима су прочитале занимљиву причу Размажена мимоза у загрљају бршљана, Благоја Рогача, из збирке Тајне љубави цвећа, а дјеца су у знак захвалности припремила дивне маске-кринке, симбол дана маскенбала у Херцег Новом који су тада били у пуном јеку, као и маштовите букмаркере на тему нашег града у вријеме мимоза.

Након изложбе, у оквиру програма Игром до књиге, у суботу, 26. фебруара, с дјецом смо разговарали о њиховој радозналости, непослушности и родитељској бризи и љубави, кроз птичју перспективу једног малог врапчета у фебруарско јутро, и причу Радознало врапче, Бране Црнчевића. Затим смо се, у сусрет Празнику жена, 8. марту, у суботу, 5. марта, дубоко поклонили тим дивним бићима – женама, знаменитим и храбрим, уз књиге Маме, Јасминке Петровић и Мама, Елена Делфоржа; док смо, у суботу, 12. марта, кроз басне за све нас, текстом и сликом, кроз загонетке и музику, представили занимљиве животиње и биљке уз које смо стигли до важних поука! Са нама су били цврчци, мрави, мишеви и лавови доброга срца, уз познате басне и стихове пјесме Мрав доброг срца, Бране Црнчевића.

Већ 19. марта, показали смо да игра за нас није само забава, већ да је она је наш најважнији посао! Спремни и разиграни дочекали смо прољеће и, као и Душку Радовићу – било нам је 'жао је свих оних којима то није важно!' Понијели смо са собом много маште, добре воље и најљепше осмијехе, али и: дрвене варјаче, вуницу за косу, колаж папир, тканине које нам више не требају или стару одјећу, лијепак, и кроз одабране текстове за луткарско позориште оживјели смо лутке које смо направили уз помоћ учитељице Јармиле Радовић. Заједно смо стварали покрет и на најљепши начин, са неодољивим луткицама – најдражим пријатељицама и најбољим учитељицама, обиљежили Свјетски дан луткарства, 21. март. У магичном свијету позоришта задржали смо се и наредне суботе, 26. марта, када смо се поново играли театра, уз драмске радонице, кроз пантомиму и игру с луткама, а од дјечијег глумца и пјесника Дејана Ђоновића добили смо и специјална Упутства за употребу позоришта (https://pgpozoriste.me/.../uputstvo-za-upotrebu-pozorista). Тако смо прославили још један важан датум – Свјетски дан позоришта, 27. март.

Ускоро нам је стигао и Андерсенов рођендан, Свјетски дан књиге за дјецу, 2. април, када смо угостили пјесника и писца за дјецу и одрасле, добитника бројних награда из области књижевности и првог добитника Награде Душко Радовић – Дејана Алексића. Он је био и предсједник нашег Стручног жирија Првог литерарног конкурса за основце који је ове године организован у част обиљежавања 100 година од рођења Душка Радовића, чији су најпознатији стихови: „Замислите, децо, једно велико море...“ били тема овогодишњег Конкурса (о чему смо посебно писали и на нашој Фејсбук страници и на нашем сајту). Током ових програма посебно смо уживали у изложби дјечјих ликовних радова на исту тему старијих васпитних група вртића „Наша радост“ из Херцег Новог.

Касније, 9. априла, дружили смо се са јунацима приче Једногрог НЕЋУрог, Марка Увеа Клинга. То је прича о необично тврдоглавом једнорогу и његовој не мање необичној дружини, ракуну који није хтио да слуша, псу коме је све било свеједно и принцези која је без престанка другима заповједала и противрјечила. Пошто смо знали да дјеца воле лудорије и шетње по шуми, сљедеће суботе, 16. априла, у госте смо позвали пјесника и писца коме је шума поклонила луцкасте идеје које је преточио у необичне, духовите и еколошке стихове који су битни за одрастање, Жарка Вучинића, овогодишњег лауреата Сусрета под старом маслином, који нам је представио своју нову књигу, од стране Удружења црногорских писаца за дјецу и младе проглашену најбољом књигом у 2021. години – „Дендроманија – лудорије из шуме“. Док се шуњао међу гранама и слушао вјетар, њему је поруке слала природа, кроз своје безграничне дарове и игре ћудљивих шумских животиња, а нама их је пренио на ведар и шаљив начин, у поетичкој разноликости разиграног и неухватљивог језика.

Убрзо нам је стигао и весели мај... Први мајски суботњи програм, 7. маја, организован је поводом Дана бесплатних стрипова, у сарадњи са Херцегновским стрип фестивалом (https://www.facebook.com/stripfestival/). Због најављене кише, стрип радионицу су у Херцегновској галерији, умјесто под ведрим небом на величанственој Белависти, водили сјајни стрип цртачи, Лука Цакић и Ђорђе Каменаровић. Дјеца су се дружила и уживала цртајући своје стрип јунаке, без обзира на промјену локације.

Нисмо заборавили ни Свјетски дан породице, 15. мај, који смо прославили са пјесникињом из нашег града, Соњом Падров Тешановић. Она нам је показала шта значи бити мама 24 сата дневно и уз помоћ ког зачина највише можемо да порастемо, а ми смо њој, говорећи и учећи напамет одабране стихове из њених књига, представили књиге из наше библиотеке: Мама 00–24, Тај се зачин љубав зове и Како да растем? Уз књиге смо се одмарали за вријеме мајских празника, а онда смо се посљедње суботе у овој зимско-прољећној сезони програма за дјецу, 28. маја, упознавали са основним појмовима музике, уз музичке рјечнике за дјецу, и неизоставно, уз познате бајке Чаробна фрула и Бременски музиканти, опуштајући се уз разбрајалице и музику за дјецу са Јутјуб радионице Детлићи.

ЧИТАМ, МАШТАМ, СТВАРАМ

Редовни програми Читам, маштам, стварам..., намијењени дјеци до 12 година, у овој, обновљеној, сезони дјечјих програма одржавали су се у складу са могућностима локалне заједнице, и захваљујући одличној сарадњи са основним школама у Херцег Новом. Своје редовне програме у термину од 11 сати усклађивали смо са основним школама које су своје наставне суботе, организоване због продуженог зимског распуста, усљед теже епидемиолошке ситуације током јануара ове године, за нека одјељења реализовале у Библиотеци.

У суботу, 26. фебруара, угостили смо ученике V-1 Основне школе „Милан Вуковић“ и њихову учитељицу Бранку Милошевић. Уз стихове Босиљке Пушић из збирке Херцегновске чаролије, трагајући и за најбољим информацијама из Завичајне збирке Градске библиотеке и читаонице Херцег Нови, прилагођеним њиховом узрасту, дјеца су се упознавала са тврђавама нашег града, али и са библиотечким сервисима које Библиотека нуди. Наредне суботе, у сусрет 8. марту, Дану жена, опет смо се дружили са вриједним ученицима ОШ „Милан Вуковић“, одјељењем IX-3 и њиховим разредним старешином, професорицом историје, Мирјаном Перчиновић. Обновили смо знање о основним људским правима, и уз едиције и књиге о знаменитим женама сазнали много о значајним женама које су својим радом и дјелом, ставовима и достигнућума заувијек промијениле свијет. У суботу, 12. марта, угостили смо ђаке III разреда Основне школе „Илија Кишић“ из Зеленике и њихове учитеље, Раду Вујичић и Горана Дробњака. Утврдили смо знање о баснама, а посебно смо се задржали на народној басни Врба и трн, коју смо обрађивали уз традиционалне, али и савремене наставне методе. Дјеца су рјешавала квиз са екрана у вези са басном Врба и трн, радујући се тачним одговорима и новом приступу обраде теме.

Поводом Свјетског дана луткарства, 21. марта, у суботу, 19. марта, посјетила нас је луткарска секција ОШ „Милан Вуковић“ – ПО Поди, коју води учитељица Јармила Радовић. Уз њена упутства и помоћ учитеља Стевице Барјктаровића и васпитачице Жељке Додеровић израђивали смо једноставне лутке од рециклираног материјала и гласом им удахнули живот. На нашој малој луткарској сцени уз цвјетне луткице, висибабе и љубичице, медвједа, врапчића и сунце, текстом Буђење учитељица Јармила и библиотекарка Јелена пробудиле су прољеће, уз звуке Вивалдијевог Прољећа и пјесме Драгана Радуловића, Прољеће има кочију. Наши старији луткари израдили су јунаке: Микија, Банета, Ђолета и Јоцу, који су нам кроз драмски игроказ Оловка, Дејана Алексића, најавили будућност за израду домаћих задатака – свезнајућу оловку.

Сљедеће суботе, 26. марта, прославили смо Свјетски дан позоришта с учитељицама, Весницом Рашајски и Милицом Кишић, и њиховим одјељењима, II-1 и II-3 ОШ „Милан Вуковић“, који су нам представили своје позоришне књиге – Моје мало позориште, стрпљиво и предано израђиване неколико седмица. Књиге су биле дио изложбе у пријемном одјељењу наше библиотеке, а са дјецом смо се играли и разговарали о бескрајним могућностима стварања у театру и научили доста о лијепом понашању у позоришту.

На Свјетски дан књиге за дјецу, у суботу, 2. априла, као и у петак, 1. априла, наградили смо учеснике нашег Првог литерарног конкурса за основце – „Замислите, децо, једно велико море...“, чији су радови проглашени најбољим од стране Стручног жирија, на челу са Дејаном Алексићем, једним од најзначајнијих писаца и пјесника за дјецу у региону, с којим смо се дружили тог викенда, а већ сљедеће суботе, 9. априла, загријавали смо мождане вијуге рјешавајући енигме Уроша Петровића. Затим смо се припремљени упустили у истраживање Господинове куће, Данијела Јовановића.

Мало познате легенде са сјевера Црне Горе, које истичу важност истинских људских вриједности, значај очувања природе, љубави и пријатељства, његујући тако утицај древних прича на одрастање младих генерација, и које се могу десити свима и било гдје, нашле су своје мјесто у митској земљи Аутарији, описаној у истоименој збирци пет прича епско-фантастичне нарације представио нам је аутор Аутарије, Жарко Вучинић, у суботу, 16. априла. Он је нашим гостима, ученицима петог разреда ОШ „Орјенски батаљон“ из Бијеле читао и забавне и еколошке стихове из збирке „Дендроманија“, а дјеци су се нарочито допале и мелодије снимљене на његове стихове које изводи Дјечји хор Д-мол, из Подгорице.

Стрип радионица, у сарадњи са Херцегновским стрип фестивалом била је организована и за дјецу узраста од 8 до 12 година, у истом термину као и за млађу дјецу, с почетком у 10 сати, у Галерији „Јосип – Бепо Бенковић“, 7. маја. Поводом Дана бесплатних стрипова, Библиотека је учесницима радионице поклонила занимљиве примјерке страријих стрипова, као и бесплатно годишње учлањење.

Свјетски дан породице, 15. мај, обељежили смо дан раније, у суботу, 14. маја, са гошћом пјесникињом Соњом Падров Тешановић, и уз помоћ њених спотова са Јутјуба. Она је своје стихове говорила ученицима V-a и V-б ОШ „Илија Кишић“ из Зеленике, и њиховим учитељицама Оливери Ђиновић и Светлани Суљић. Током празничних дана у мају бирали смо друштво, и дружили се са изабраним књигама, а на крају наше нове сезоне дјечјих програма, у суботу, 28. маја, група дјеце која је започела с читањем Господинове куће, Данијела Јовановића, опробала се у књижевном стварању соствене Уклете куће, према упутству из Недосадне књиге.

2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе
2022 - Од субот...
2022 - Од суботе до суботе 2022 - Од суботе до суботе

Препоручујемо

Препорука за младе

       logo 001logo