JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Radno vrijeme sa korisnicima:

PONEDELJAK – PETAK:

08:00 – 14:00 и 17:00 – 20:00

(pauza 11:00 – 11:30)

SUBOTOM:  08:00 – 12:00

Kontakt:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Adresa:

Trg Herceg Stjepana br. 6 Herceg Novi

  

IZDAVAČKA DJELATNOST BIBLIOTEKE

 

  • Boka 41
  • 2. april 2024. 700x500
  • 2023
  • БОКА 42 - Позив ауторима и сарадницима
  • 2. АПРИЛ - СВЈЕТСКИ ДАН КЊИГЕ ЗА ДЈЕЦУ
  • 21. МСК "Трг од књиге"

15. MSK "TRG OD KNJIGE"

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

15. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige 2017.

Tradicionalna književna manifestacija MSK Trg od knjige biće održana 15. put, u periodu 21-28. jul 2017. godine u Herceg Novom. Organizatori, Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, i ove godine osmislili su kvalitetan i raznovrstan program. Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti imaće mogućnost da na jednom mjestu, Trgu Herceg Stjepana (Belavista), sagledaju aktuelnu izdavačku produkciju, obogate privatne kolekcije novim naslovima i prisustvuju predstavljanju knjiga različitih žanrova i tematike, uz kvalitetan muzičko-dramski prateći program.

Trg od knjige nepokolebljivo istrajava u namjeri da u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja, dokolice i lake zabave ukaže na značaj knjige i čitanja. U skladu sa svojom misijom da promoviše istinske civilizacijske vrijednosti, prvenstveno knjigu, moto ovogodišnjeg Sajma je misao poznatog pisca, Ljubivoja Ršumovića – Čitanje je življenje još jednog života. Čitanje pruža mogućnosti putovanja u druge svjetove, obilje novih saznanja i osjećanje da smo, čitajući, živjeli još jedan život, jer ono napisano u knjigama često je istinitije i od doživljenog. Ništa u toj mjeri kao čitanje, ne oplemenjuje i ne obogaćuje duhovni život čovjeka.

Svečano otvaranje Trga od knjige posvećeno je jubileju, 170 godina od objavljivanja 1. izdanja Gorskog Vijenca u Beču, 1847. godine. Imamo čast da ovogodišnji Sajam otvara prof. dr Sonja Tomović Šundić, besjedom Čitanje je življenje još jednog života. Nakon toga, prof. dr Tomović Šundić održaće predavanje Njegoš – pjesnik i mislilac. Plod njenog višegodišnjeg istraživanja Njegoševog stvaralaštva su više objavljenih studija (Njegoševo poetsko bogoslovljenje, Njegoš - pjesnik i mislilac, Njegoševa filozofija čovjeka), kao i veliki broj stručnih članaka u periodici. U recitalu Gorski vijenac odlomke će čitati glumci Dejan Đonović, Nikola Todorović i Jovana Todorović. Konsultantkinja na pripremi tekstova je Vida Ognjenović, poznata književnica i rediteljka. U čitaonici Biblioteke biće postavljena izložba Gorski vijenac : reprezentativna izdanja, prevodi i studije, koja će biti otvorena do kraja Sajma, 28. jula 2017. godine.

Shodno koncepciji Sajma, promovisaćemo dobitnike nagrada u periodu između dva Sajma. Svoje romane predstaviće: Ivana Dimić, Arzamas - NIN-ova nagrada, Zuvdija Hodžić, Svi moji – Nagrada Miroslavljevo jevanđelje, Mirko Demić Ćutanja iz gore – Nagrada „Meša Selimović“, a prof. dr Jelena Pilipović predstaviće knjigu Ka lepoti : erotološko čitanje Sapfine poezije, laureata Nagrade „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umjetnosti u 2016. godini.

O novom romanu italijanskog pisca Klaudija Magrisa, Obustavljen postupak, govoriće Gojko Božović, urednik IP Arhipelag, izdavač ovog naslova na srpskom jeziku. Prof. dr Zoran Živković predstaviće svoj najnoviji roman Tumač fotografija, u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda. Mladi crnogorski autor, Nikola Nikolić, predstaviće se hercegnovskoj publici zbirkom priča Atakama u izdanju podgoričke Nove knjige, a Božidar Denda zbirkom poezije Jednoj uspomeni na Herceg Novi.

Na Trgu od knjige zastupljeni su i naslovi stručne i naučne knjige. O knjizi eseja Molitva osame, govoriće autor, prof. dr Ratko Božović i Vlatko Simunović, književni kritičar. Ljubitelji sedme umjetnosti uživaće u Razgovorima o filmu, autora Marije Perović, televizijske i filmske rediteljke. Fortifikacijsku arhitekturu Boke Kotorske venecijanskog perioda (XV-XVIII), predstaviće autor, prof. dr Ilija Lalošević i prof. dr Aleksandar Čilikov. O slikarstvu Voja Stanića i novoobjavljenoj, dvojezičnoj monografiji Vojo Stanić : slike = paintings, izdavača Obodsko slovo iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda, govoriće dr Zoran Živković i Ratomir Pavlović.

Kvalitetan program za najmlađe posjetioce Sajma biće upriličen u utorak, 25. jula. U multimedijalnoj prezentaciji knjige Doći ću iz šume čak učestvuje autorka, Jelena Martinović Bogojević, a program void Jelena Đonović. Na Trgu od knjige se, tradicionalno, svojim sugrađanima predstavljaju mali Novljani: ove godine polaznici Škole glume Maska čitaće poeziju Dušana Kostića, balerine iz Škole baleta Aleksandre Dejanović izvešće baletsku minijaturu Boka, dok „Avenir“ predstavlja scensku tačku Mali princ. Na kraju večeri, mališani će uživati u veseloj, ali i poučnoj predstavi Sami u kući Pozorišta Pan Teatar iz Beograda.

Zadnje večeri, prije koncerta hercegnovske grupe Boka Band, kojim zatvaramo ovogodišnji Sajam, tročlani Žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće 4 plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Najljepša dječija knjiga.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno 35 izlagača. Većina izlaže samostalno, a 5 izlagača iz Crne Gore svoju produkciju predstavlja na štandu Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore. Organizator je, kao i svake godine, za izlagače i autore sa teritorije Boke Kotorske obezbijedio prostor za izlaganje u okviru štanda Bokeljsko izdavaštvo. Na tom štandu prodavaće se i knjige koja promovišemo, a čiji izdavači nisu prisutni na Sajmu.

Medijski sponzori su: Dan, Večernje novosti, Radio Herceg Novi, Radio Tivat, Radio Kotor, RTV Budva i Novi TV.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časova. Večernji programi počinju u 21.00 čas, sa izuzetkom programa za djecu i predstavljanja izložbe u čitaonici Biblioteke, koji počinju u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.

DOBRO DOŠLI NA 15. MSK TRG OD KNJIGE.

PRILOG:

-    Program MSK Trg od knjige 2017

-    Spisak prisutnih izdavača

Elektronska verzija Biltena MSK Trg od knjige 2017 biće objavljena na web stranici Biblioteke početkom naredne sedmice.

       logo 001logo