JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Radno vrijeme sa korisnicima:

PONEDELJAK – PETAK:

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(pauza 11:00 – 11:30)

SUBOTOM:  08:00 – 12:00

Kontakt:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Adresa:

Trg Herceg Stjepana br. 6 Herceg Novi

  

IZDAVAČKA DJELATNOST BIBLIOTEKE

 

 • KORICA BOKA 40
 • Naslovna 2022
 • TRG 2021
 • Jasminka
 • Djecije
 • hn 56
 • Boka glasnik 1908 1909
 • БОКА 41 - Позив ауторима и сарадницима
 • 20. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • 19. МСК "ТРГ ОД КЊИГЕ"
 • ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ
 • ИЗБОР ИЗ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ КЊИЖЕВНИХ ПРОГРАМА ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: промоције, изложбе, округли столови - ВИДЕО
 • ИЗБОР ИЗ ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ХЕРЦЕГНОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ: Стара бокељска периодика, Стара и ријетка књига, Бока: зборник радова из науке, културе и умјетности 1-39

16. MSK "TRG OD KNJIGE" - izabrani laureati

                        MSK TRG OD KNJIGE 2018 - OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA

1. PLAKETA – IZDAVAČKI PODUHVAT GODINE – Izdavačima Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica i Narodni muzej Crne Gore, Cetinje, za knjigu Otisak & znak / Mile Grozdanić.

U pročelju djela Otisak & znak ispisana je posveta: “Ovu knjigu posvećujem svojim studentima likovnih umjetnosti i grafičkog dizajna, koji su ispunili moj život.” Pošto je Mile Grozdanić profesor Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu i na Cetinju, koji je ostavio neizbrisiv trag u formiranju generacija, ova posveta govori o tome koliko on proces nastave shvata kao dvosmernu ljudsku komunikaciju i uzajamno duhovno prožimanje. Sopstveni likovni i grafički talenat Mile Grozdanić je iskazao velikim brojem zapaženih izložbi, a ogromno znanje i dar njegovog saopštavanja u sistematizovanom i maštovitom obliku monografijama izuzetne vrijednosti. Posle djela Put do knjige, okrenutog knjizi, dolazi, eto, monografija Otisak i znak, posvećena novinskom mediju, što nam otkriva već naslovna riječ otisak, koja sadrži u sebi tisak, drugo ime za štampu. Ovo kapitalno djelo, ostvareno uz podršku izdavača elitnih publikacija, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Narodnog muzeja na Cetinju, uključuje reprodukcije ogromnog broja domaćih i svjetskih tiskanica, od kojih su najstarije nastale u skromnim uslovima manufakturnog rada, a savremene na podlozi narastajuće i nepredvidive računarske tehnologije. Međutim, Miletov instruktivni tekst i majstorsku montažu ilustracija vodi duh, a ne tehnologija. Riječ je o umjetniku slova i slovesnosti, koji svojim čitaocima predstavlja na stranicama ove obimne i složene knjige, ne samo ono što mogu najnovija mašinska dostignuća, nego i ono što može oslobođeni um u vremenu često zarobljenih i zloupotrebljenih novina. Mile Grozdanić nam vraća povjerenje u istinske mogućnosti ovog medija, koji ima sjajna poglavlja istorije i još uvijek izglednu budućnost.

2. PLAKETA – NAJBOLJA EDICIJA – Izdavačkoj kući Arhipelag, Beograd za Ediciju Zlatno runo.

Zlatno runo je najprepoznatljivija edicija izdavačka kuće Arhipelag, pokrenuta prije jedanaest godina. Do sada je u njoj predstavljeno više od 200 knjiga savremene proze, prije svega romana i pripovjetke. To je strog i reprezentativan izbor vrhunskih djela savremene srpske i svjetske književnosti, koji čitaoci doživljavaju kao pouzdanu preporuku. Koncept edicije Zlatno runo sastoji se, s jedne strane, u pažljivom odabiru knjiga najboljih savremenih pisaca, dok je, s druge strane, riječ o istraživačkom profilu, budući da je edicija otvorena, kad je riječ o stranim ostvarenjima, ne samo za najveće svjetske jezike već i za nova djela nastala na takozvanim “malim jezicima” i u kulturama iz kojih se rjeđe prevodi. Između dva međunarodna sajma knjiga “Trg od knjige” u Herceg Novom, u ediciji su objavljeni novi romani Ljudmile Ulicke, Davida Grosmana, Havijera Serkasa, Klaudija Magrisa, Nine Jargekov, Barbi Marković, Jelene Lengold, Srđana Tešina i Vide Ognjenović. Imajući u vidu kvalitet ovih djela i cjelokupne dosadašnje produkcije, žiri Zlatnom runu dodjeljuje Plaketu za najbolju ediciju.

3. PLAKETA – NAJLJEPŠA KNJIGA – Izdavaču CID, Podgorica za knjigu Bilježnica / Petar II Petrović Njegoš           

Na ovogodišnjem Trgu od knjige, u svekolikom vizuelnom šarenilu, na poseban način se izdvojila Bilježnica Petra II Petrovića Njegoša. Knjiga je objavljena u okviru biblioteke “Posebna izdanja”, podgoričkog izdavača CID. Likovno rješenje korice potpisuje Mile Grozdanić, tehnički urednik je Darko Manojlović, a kompjuterski je obradu uradio Davor Palčić.

Snažan kontrast crnog i zlatnog, te diskretno utisnut Njegošev rukopis, koji naglašava teksturu presvlake, potvrđuju činjenicu da privlačnost, vrlo često, ne leži u vizuelnoj agresivnosti. Minimalistički pristup, uz klasične štamparske ukrase, poput zlatotiska i blindruka, iznjedrili su elegantno rješenje, koje privlači već na prvi pogled svojom različitošću. Riječ je o knjizi koja je promišljenom opremom, na prelazu između dvije tehnološke ere, možda i namjerno, uobličena kao omaž onom umnogome zaboravljenom klasičnom, zanatski besprijekornom pristupu u oblikovanju pisanog teksta. Od korice, preko upadljivog forzeca, stiže se do pažljivo izabranog papira, te dobro odmjerenog sloga, čitljivog i nenametljivog. Tehnički je riječ o doista vrijednom izdanju, u kojem je grafički nezahvalan posao – prezentacija fototipije originala, te njegov prepis, u konačnom rezultirao ozbiljnim trodimenzionalnim umjetničkim djelom, što knjiga, u krajnjoj liniji, i treba da bude.

Žiri nije imao nijednog trenutka dilemu da se ovoj knjizi dodijeli priznanje kao najljepšoj knjizi 16. hercegnovskog Trga od knjige.

4. PLAKETA – DJEČIJA KNJIGA GODINE – Izdavačkoj kući Laguna, Beograd, za knjigu Ja sam Akiko / Stefan Mitić.

Akiko je poetski roman Stefana Mitića, koji je za ovu priliku svoje prezime premetnuo u Tićmi, kako bi i taj elemenat izokrenuo, prilagođavajući ga izokrenutom svijetu djevojčice japanskog imena. Slično stablu baobaba, koje izgleda, bar za maštovit pogled, kao da krošnjom urasta u zemlju, a korijenjem se obraća nebu, svijet male Akiko je ispunjen naglavce postavljenim načinima viđenja stvari, paradoksima, igrama riječi i realizovanim metaforama. Zato nije čudnovato što ovaj roman o djevojčici koja ne voli granice počinje tačkom, a završava se bez nje, otvorenom bejlinom. Mladi Stefan Mitić pokazao je veliki dar da stvara za djecu, a da se prilikom čitanja njegovog štiva svi čitaoci, bilo koje generacije, osjećaju tangiranim i uključenim. On piše duhovito, i istovremeno toplo i lirski, sazdajući novog Malog princa i savremenu bajkovitu priču, punu neobičnosti i opojnih čuda.

Žiri je radio u sastavu: mr Đorđe Malavrazić - predsjednik, prof. dr Ratko  Božović - član i Voislav Bulatović - član.

           

           

       logo 001logo